Toegevoegde producten:
Totaal incl. BTW (0 Producten)
€0,00
Gratis verzending
Totaal incl. BTW
€0,00
Bekijk winkelwagen

Hoe onderhoud ik mijn tuinmeubelen?

Geplaatst: 12-03-2024
Door: Sofie

Categorie: Tuinmeubeltrends en -tips

Je hebt misschien net nieuwe tuinmeubelen aangeschaft, maar nu is de vraag ‘Hoe kan ik deze het beste onderhouden?’ Je wilt er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten, ieder jaar weer. Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor tuinmeubelen en elk materiaal heeft een andere onderhoudswijze. Ik vertel je er graag meer over!

  1. Aluminium tuinmeubelen

Veel van de tuinmeubelen van Robbies zijn gemaakt van aluminium. Het is een populair materiaal dat gemakkelijk is in onderhoud. Een groot voordeel is natuurlijk dat het niet kan roesten. Zelf vind ik aluminium tuinmeubelen erg prettig omdat ze licht in gewicht zijn. Zo kun je ze dus ook eenvoudig verplaatsen, zeker handig wanneer je alleen woont.

Hoe houd ik mijn aluminium tuinmeubelen mooi?

Door het egale oppervlak zie je vuil en vlekken vaak snel zitten. Neem het oppervlak van het aluminium tuinmeubel af met een vochtige doek of een sopje van groene zeep. Wat je zeker niet moet doen is het gebruiken van schoonmaakmiddelen met chloor.

  1. Wicker vlechtwerk

Een van de veel gebruikte materialen voor tuinmeubelen, is wicker. Wicker is de benaming voor kunststof vlechtwerk. Het gevlochten materiaal zorgt voor stevigheid in tuinmeubelen. Het mooie aan wicker vind ik dat het een duurzaam materiaal is en dat het een lange levensduur heeft. Met goed onderhoud, zo’n twee keer per jaar, verleng je de levensduur van jouw wicker tuinset of wicker tuinstoelen.

Wicker tuinmeubelen

Hoe onderhoud ik wicker?

Reinig de wicker tuinmeubelen aan het einde van de zomer of na intensief gebruik. In het vlechtwerk kan viezigheid gemakkelijk vast te komen zitten, zoals vogel- of spinnenuitwerpselen of groene aanslag. Ik raad je aan een speciale vlechtwerkreiniger te gebruiken of het schoon te borstelen met een sopje van groene zeep.

  1. Polywood: kunststof met een mooie houtlook

Bij Robbies vind je ook diverse tuinmeubelen van het materiaal polywood, zoals de Arezzo serie. Deze tuinmeubelen zijn gemaakt van kunststof met een houtstructuur. Ideaal voor degenen die hout mooi vinden qua stijl maar iets gemakkelijks willen voor het onderhouden ervan.

Hoe houd ik polywood tuinmeubelen mooi?

Het materiaal polywood kan bij veel zonuren verkleuren. Het beste kun je dus een speciale spray aanbrengen om zo de tafel of bank te beschermen. Ik raad je wel aan om bij intensief gebruik van de tafel (glazen en metalen voorwerpen) een tafellaken of onderzetters te gebruiken. Ik doe de polywood tuinmeubelen tussendoor ook vaak afnemen met een vochtige doek en vervolgens droogvegen.

Bekijk de Arezzo tuinmeubelen 

  1. Houten tuinmeubelen onderhouden

Mijn favoriete materiaal qua uitstraling is hout. Het geeft een gezellige en warme touch aan je tuininrichting en het is tevens ontzettend duurzaam. Wel moet ik zeggen dat het wat meer tijd vraagt om te onderhouden. Ook is belangrijk om te weten van wat voor soort hout je tuinmeubelen gemaakt zijn.

Hoe onderhoud ik mijn houten tuinmeubelen?

Het lastige aan hout is dat het door verschillende weersinvloeden kan gaan scheuren of verkleuren. Ik raad je aan om zeker twee keer per jaar aandacht te besteden aan het onderhoud ervan. Ik gebruik zelf een houtbeschermer of teakhout spray om ervoor te zorgen dat de tafel een water- en vuilafstotend laagje krijgt. Gebruik nooit een hogedrukspuit voor houten tuinmeubelen. Hiermee spuit je namelijk de houtnerf open waardoor het hout sneller vergrijst en ruwer wordt.

  1. Textileen

Allereerst vertel ik nog even wat textileen zo bijzonder maakt. Het is een uniek samengestelde stof die uitstekend tegen regen kan. De textileen tuinmeubelen kun je daarom ook wel all weather tuinmeubelen noemen. Er zijn veel voordelen: waterbestendig, UV- en zonbestendig, weinig en eenvoudig in onderhoud. Je hoeft er geen speciale beschermlaag op aan te brengen.

Het onderhouden van textileen tuinmeubelen

Met een zachte borstel en een sopje van groene zeep kun je de stof goed schoonmaken. Daarna natuurlijk met water afspoelen en op laten drogen of droogvegen.

Bekijk de textilene tuinstoelen

Robbies Tuinmeubelen - Beschermhoezen loungeset of parasol

Beschermhoezen

Het weer in Nederland is vaak erg onvoorspelbaar. Zo kan het al erg warm zijn in het voorjaar en juist regenen in de zomer. Daarom raad ik sowieso aan om je tuinmeubelen altijd extra te beschermen met een beschermhoes. Of je nu een loungeset, tuintafel en -stoelen of parasol wilt beschermen, er zijn diverse soorten en maten te vinden bij Robbies. Een topmerk beschermhoezen is AeroCover. Zo had ik laatst een speciale maat nodig die ik gelukkig bij Robbies kon vinden!

Alle beschermhoezen voor tuinmeubelen

Advies van een medewerker

Wil je graag een uitgebreid advies van een medewerker over tuinmeubelonderhoud? Heb jij tuinmeubelen van een ander materiaal dan ik hierboven heb genoemd, zoals kunststof of rope tuinstoelen, tuintafels van natuursteen, spraystone of tuinmeubelen van RVS - staal? Neem dan contact op met Robbies of breng een bezoek aan de showroom in Hoogeloon.

 

Blog overzicht